donderdag 5 december 2013

indoctrinatie

"er kan geen monopolie ontstaan in een vrije markt."
zegt Yernaz Ramautarsing bij Penw (28-11-2013) student politicologie aan de UvA (Universiteit van Amsterdam). Hij vindt dat er een linkse indoctrinatie is op de universiteiten. Hij toont als voorbeeld het boekje "Het Obama Experiment" geschreven door een docent van de UvA. "Iedere student moet dat aanschaffen! Da's mooi cashen!"
Ja Yernaz, je hebt helemaal gelijk. Dat is niet eerlijk. Lijkt de vrije markt wel! Schandalig, zeker voor linkse rakkers. OK; linkse salonsocialisten. Dat is dubbel gemeen. Maar Yernaz, hoe rechts wil je het hebben, dan? Natuurlijk heb je een punt gescoord; die boeven zijn ook gewoon rechts.

Wat wil je nou Yelnaz? Behoedt worden voor links liegende mensen in de grote boze wereld? Daar ben jij toch veel te slim voor. Je weet toch: "Links lullen, rechts vullen." Of denk jij dat rechtse mensen nooit liegen? En ja; je hebt stom-rechts en stom-links. Links of rechts, het zijn allebei net mensen.

Vrije markt betekent overigens ook dat je mag scoren waar, wat, maar vooral ook HOE je wilt. Goeie reclame. Slimme marketing. Slim zakendoen. Domme mensen voorliegen. Zwakkeren een pootje lichten. Alles mag als je er mee kunt verdienen. Dat is vrije markt, waar "geen monopolie kan ontstaan."
Nou, dit lijkt mij een duidelijk voorbeeld van wel dus.

Straks als je groot bent en afgestudeerd zul je dit vaak tegenkomen.
Alle grote bedrijven proberen de concurrentie zo klein mogelijk te maken. Liefst een koppie kleiner. Eigenlijk gewoon uitschakelen.
Ook gaan ze afspraken maken met andere bedrijven over prijzen, afzetgebied, producttoezeggingen. Kartelvorming heet dat. Mag dat?

Steve Jobs gaat er met de geniale ideeën van anderen vandoor en zorgt dat niemand anders dit mag namaken. Hij kan "wettelijk" voorkomen dat iemand anders zijn gestolen ideeën steelt. Lef heeft hij wel, die Heilige Jobs. Een heilige zonder geweten? Lijkt wel een salonsocialist. 
Moet ik de banken en hun crisis nog als voorbeeld noemen? Nee toch. Dat is toch geniaal: alle winsten opstrijken en de verliezen laten betalen door de belastingbetaler. Geniale marktwerking.

De mens is van nature egoïstisch. Als compensatie is het juist nodig dat er wat linksig tegengas wordt gegeven. Altruïsme (Als het al bestaat) komt nou eenmaal minder voor dan egoïsme. Verplaats je in de situatie van een ander. Yernaz, als jij struikelt en op de grond ligt, dan wil je toch ook niet dat iemand bovenop je gaat staan? Nou dan. En dat noemen we nu links. Niks mis mee toch? Of nu ineens wel? Ga dan maar liggen, hoor. Kom ik langs.

Wetenschappers hebben ontdekt, dat de mens waarschijnlijk de enige diersoort was, die zichzelf opofferde voor het algemeen groepsbelang. Die oermensen zorgden voor elkaar. In ieder geval van de eigen groep. Samen sterker en "wat jou overkomt kan mij morgen gebeuren." Deze "linkse mentaliteit" is - alweer waarschijnlijk - de belangrijkste eigenschap die ervoor zorgde dat we de oertijd hebben overleefd en er als "machtigste diersoort" uit zijn gekomen. Wel een vernietigende diersoort. Dat dan weer wel.

Marktwerking is zakelijkheid. Elkaar beconcurreren zonder menselijkheid, zonder empathie. Marktwerking is een excuus, een vrijbrief voor boeven, oplichters, gewetenloze criminelen met of zonder witte boordjes en / of een stropdas te doen wat ze willen. Moet ook wel, want geld kun je alleen verdienen ten koste van anderen.

Hoe dan ook, mocht het inderdaad zo zijn, dat er een linkse indoctrinatie is op de universiteiten, dan hebben die docenten, hoogleraren, professoren toch iets niet goed gedaan. Ze hebben ronduit gefaald. Hoeveel procent van de studenten is na hun 25-ste nog links? Met links is geen droogbrood te verdienen. Echt links is eigenlijk de dief van de eigen portemonnee. "Da moeje nie willûh togg!"

Ik had ook graag Freek willen "verdedigen", maar dat kan hij zelf veel beter als ik, mocht hij dit nodig vinden. Maar hij zegt uiteindelijk zeer veel betekenend: "wonderlijk. wonderlijk, toch..."

Nog iemand die beter schrijft wat ik bedoel: Ann de Creamer:

http://anndecraemer.be/2013/11/29/freek-vs-yernaz-of-de-botsing-der-beschavingen/

RFTS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten