dinsdag 24 maart 2020

Na Corona: de oorzaak



Tot nu toe
denken deskundigen dat het coronavirus is overgegaan van mens naar dier
op een "natte markt" in Wuhan.

Tot nu toe
maar
je mag het er (nog) niet over hebben.

Uiteraard Trump. Die krijgt op z'n klote als hij het de chinese-griep noemt. Dat is racistisch.

Maar ook Jort Kelder krijgt er van langs.

"Dat lijkt me niet iets voor deze fase..."
probeert Gerdi Verbeet Jort Kelder terug te fluiten bij Jinek 
toen hij zei dat we de oorzaak moesten zoeken bij het eten van dieren. 

Jort wist 

dat het in Wuhan een grote smerige stinkzooi was, waar de meest gore dingen werden verhandeld om te eten. Vleermuizen bijvoorbeeld. Die beestjes schijnen kampioen virusdragers te zijn.  En alle soorten dieren bij, op, naast, onder elkaar. Dode, halfdode en levende dieren. Water stroomt onder en langst al de kooien, emmers, bakken....

Niemand luisterde echt. 
Nee, we moeten eensgezindheid tonen vond Gerdi, dus... 
iedereen houdt z'n bek, want anders..."Hel & Verdoemenis!"

Nee, zo zei ze het niet letterlijk. Dit zijn mijn lelijke woorden.

Maar het bewijst maar weer: niet wat, maar hoe en wie het zegt is belangrijk.


Wat denken jullie?
Gaan we écht wat leren? 






Nog zo'n leuk filmpje. 




Zouden wij de hand ook in eigen boezem durven steken?
Dan is er nog veel wat afgeleerd moet worden.








Gene Baur
schrijft er over in The Guardian.

Bottomline: stop met die megastallen en eet minder (liefst géén) vlees.

Daar heb ik geen corona voor nodig.
Anderen blijkbaar wel.



Tja,
dat moet nu toch wel duidelijk zijn voor iedereen... Toch?

Meneer "AUDIO" (what's in a name?)
heeft ook wel een punt:






Hessel von Piekartz vraagt het zich ook af:








Het CIWF 
(Compassion In World Farming)
ziet wel een aantal oorzaken van dierenziektes door megastallen.





Ebola (1976)
HIV (ouder dan gedacht: 1939, waarschijnlijk van apen.))
SARS (2003)


Jean-Pierre Geelen 
vraagt in zijn uitstekende (!) column of we niet radicaal anders moeten omgaan met dieren.




In China is dat duidelijk. Zelfs voor de Chinese overheid. (Maar ja, zie het maar eens te tegen te gaan.)

En hier?
In het westen?
Wij zouden volgens Patholoog Thijs Kuiken onder meer minder vlees eten moeten gaan eten,
maar we zouden ook eens moeten gaan nadenken in hoeverre we zo nodig bepaalde wilde diersoorten willen houden thuis.

Wat de Q-koorts heeft laten zien is dat 
"te veel dieren met te veel mensen op een te klein oppervlak, dat lijkt vragen om problemen."

Kleinschaligheid blijkt juist geen goed idee te zijn.
Insecten eten? We weten helemaal nog niet of dat wel veilig is.
Meer vegetariërs, die eten meer geitenkaas, van meer geiten, dus meer kans op Q-koorts. Daar sta je dan met je goeie fatsoen.
Vissen fokken? Kweekvis in vijvers fokken zoals varkens in megastallen.
We weten helemaal niks over wat vissen allemaal niet over kunnen brengen.

Kortom: "ellek voordeel hep z'n nadeel."

Maar Thijs Kuiken zit licht...puntjes in de oplevende klimaatprotesten. Die stemmen hem optimistisch: ‘Wij hebben als welvarend land de luxe dat we erover kunnen nadenken en kunnen experimenteren met nieuwe manieren van leven.’

Ik hoop het Thijs.




Maurice de Hond
is boos.

Net als bij een "gewone griep" is buitenlucht een geweldig medicijn.
Ventileren!

Eerst lezen voordat je reageert.



Hoe je met een open deur (want dat is het toch eigenlijk wel) 
nog zoveel ophef kan veroorzaken.

Maurice heeft gelijk hoor:
Bij hogere specifieke luchtvochtigheid (en goede ventilatie in ruimten) treedt het effect van de besmetting via aerosols (vrijwel) niet op”.

Maar waarom "vergeten" deskundigen dit meest voor de hand liggende preventiemiddel?
Vergeten ze dit omdat het te simpel is?
Vergeten ze dit omdat het geen geld oplevert?
Vergeten ze dit omdat ze zo dom zijn?

Iedereen weet
dat in de winter meer mensen vaker griep hebben, omdat...
we zo opgesloten zitten.

Iedereen weet dat als we vaker naar buiten gaan, als we onze huizen open gooien,
dat er minder griepgevallen zijn.






Willem Engel

hoorde het verhaal van Maurice de Hond en reageerde hierop bij Café Weltschmerz




Zoals gebruikelijk bij Weltschmerz nemen ze de tijd: anderhalf uur.

Maar wel de moeite waard.

De aannames die zijn gemaakt blijken volledig verkeerd en gevaarlijk.

Nu is er veel meer bekend, en toch blijven we lang in deze lockdown.
De schade aan onze maatschappij hoopt enorm op.
Willem Engel (Analytical Bioscientist) doet een boek open nadat hij zelf de diepte van de wetenschap is in gedoken. Bijna alles stinkt.

"Alles ging mis!"
roepen Willem en Ramon tegelijk halverwege het gesprek.



(Een minpuntje: 

voor mij als leek zijn vaktermen niet altijd duidelijk. Zeker als ze binnensmonds en snel worden gemompeld. 
Willem is een Nederlander die veel Engels leest en spreekt. 
Die hebben de neiging om vooral die Engelse termen zo snel en niet gearticuleerd uit te spreken. (Egodingetje?)

Willem heeft het over een kort geding.
Alle info hierover staat op Viruswaanzin.nl







Is er leven na Weltschmerz?

Nou, er kan wel heel veel veranderen.
In ieder geval ook voor Willem Engel.







Luchtkwaliteit
is niet de oorzaak van corona natuurlijk, maar wat blijkt:
het veroorzaakt wél meer doden.

Alleen daarom moeten we van die megastallen en fossiele brandstoffen af.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten