woensdag 27 november 2013

Bonus.


Gisteren (16-11-2013) bij Pauw & Witteman investeerder Peter Paul de Vries over de bonussen bij ban...nou ja, gewoon iedereen in de financiële sector. Die mogen niet meer dan 20% van hun jaarsalaris ontvangen. Yeah! Dat is nog eens een harde maatregel. Die Jeroen Dijsselbloem heeft goeie plannen. Plannen, hè. Is er nog niet door, hè.....
Maar,
begrijp ik nou goed dat iemand die door een keer goed te gokken op de beurs voor de bank 5 of 10 miljoen binnenhaalt
"daar best een bonus tegenover mag staan." aldus PeterPaul.
En wat als de gok verkeerd afloopt met een verlies van bijvoorbeeld 10 miljoen? Oh ja sorry, ik was de belastingbetalers vergeten. Die pikken dat "too big to fall"-kutsmoesje wel.

Als een ambulancemedewerker een leven redt, krijgt hij dan ook een bonus? Welnee, zelfs geen 20% van zijn flutsalaris.
Is ook niet echt waardevol natuurlijk, een mensenleven. Wat brengt dat nog op tegenwoordig? Sterker nog; als deze eerstenhulpverlener een beetje pech heeft, krijgt hij nog een paar rake klappen van omstanders. Dát is zijn bonus!

Krijgt een juffrouw die een kind leert lezen ook een bonus? Geintje. Wat heeft de maatschappij daar nou weer aan? Iemand die heeft leren lezen, kan ook informatie lezen over gewetenloze graaiers die over lijken gaan. En hun "kutsmoesjes-too-big-to-fall" door heeft en er tegenin gaat. Dat is wel het laatste waar we op zitten te wachten; slimme paupers.

Hoe hoog is de bonus voor een politieagent of een sociaal werker die een Marokkaantje "op het rechte pad" weet te krijgen en te houden?

Hoe hoog is de bonus voor een verpleegster, die de laatste dagen van een terminale patiënt toch nog - voor zover mogelijk - zinvol, zonder veel pijn, schoon, rustig, vredig en tevreden kan laten verlopen? Het grote, onpeilbaar diepe verdriet van zijn vrouw en kinderen weet te verzachten, een beetje draaglijker kan maken?
Zo heb ik nog wel honderd vragen, maar
Peter-Paul:
dáár is de hoek! Ga je daar schamen. Kom terug, en zeg sorry.
Zeg: ik zat er even helemaal naast.

Blackout, voor mijn part.
Dan zal ik het niet tegen je moeder zeggen.
RFTS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten