vrijdag 1 mei 2015

Verpaupering.

19 April 2015, het programma "Reizen Waes" op België één. Leuk.
Tom Waes rijdt dwars door Amerika. Nu eens niet via de Route-66, maar de 65. Van Zuid naar Noord. Of andersom natuurlijk. Tweebaans. Is over nagedacht. 1600 km lang.

Hij brengt onder andere een bezoek aan de Amish, de KKK-gemeenschap, (Nee, wij haten negers niet, maar houden van blanken.) en een neger (ben zijn naam vergeten) die in een dorpje jongeren van de straat houdt door ze boksles te geven. Waarom "kansarme jongens" van de straat houden door vechtsporten is mij een raadsel. Meer slagingskansen bij roofovervallen? Kunnen beter van zich afslaan? Discipline? "Beats me."
Hij doet dat om de jongeren te helpen. Geen toekomst, want geen werk.

Jaren geleden verhuisden vele blanken uit zijn dorp naar een ander dorp vlakbij. Waarom wordt niet echt duidelijk. Maar, binnen 10 jaar waren er haast geen winkels, bedrijven, dus ook geen werk meer. Het dorpje verpauperde. Dat was duidelijk te zien: slechte wegen, verlichting en op de huizen nog maar enkele bladdertjes verf. (jawel, "bladdertjes verf" is best wel Nederlands. Vind ik.)
Maar,
wat gebeurde er ondertussen in het dorpje waar de blanken naar toe waren verhuisd?
Nou, dat werd dus steeds welvarender: het bruiste, floreerde, er kwamen winkels, bedrijven, werk, wegen, verf op de huizen....

Hoe kan dat?

RFTS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten