donderdag 17 januari 2013

recht van spreken

Jarico Vos is voorzitter van de JOVD. Hoeft niet zo nodig in de politiek, zegt hij. "Ja, later misschien. Maar ik wil eerst een normale baan. Als consultant of lobbyist." Mooi; later dus en ook nog misschien. Hij is wel blij dat de langstudeerboete van tafel is. Ook mooi; hij wil een normale baan. Consultant en lobbyist zijn inderdaad heel normale banen. Zakken Lullend Vullen. Maar pas later alstie groot is. Dus hij heeft recht van het volgende spreken; "Mensen na hun 55-ste zijn minder productief. Hij vindt het rechtvaardig als dat zijn weerslag heeft op het loon. Je moet kijken naar wat een persoon an sich waard is." Nou, kijk aan; tweetalig ook nog.
Hij heeft natuurlijk gelijk: vanaf 55 moet iedereen stoppen met werken. Veel te traag, nutteloos en te duur. Kan hij het mooi overnemen.
Oh, sorry, dat was nou ook weer niet de bedoeling. Nee, Kootje, niet gaan huilen nou. Werken is goed voor je. Zeker voor jou. Ah, je weet nog niet wat dat is? Ga het eens vragen aan iemand van "pakkumbeet 50+"
In de technische sector werken nog heel veel mensen van boven de 60. Daar is zelfs nu nog veel werk. Nee, niet voor consultanten en lobbyisten. En ja, vooral voor jongeren. Maar wat blijkt, die kunnen dat niet aan. Uit onderzoek blijkt dat de jonge dertigers nog veel hulp nodig hebben op de werkvloer. Van wie krijgen ze die, denk je? Inderdaad: van ouderen. Fouten in de productie van de jongeren worden gelukkig snel herkend door de oudere werknemers en recht gezet.
Oh ja, hoe ga je het volgende rechtlullen: oudjes kunnen gemakkelijk doorwerken tot hun 67-ste maar na hun 50-ste zijn ze niet productief meer? (tegen die tijd en de VVD in de regering wordt dat waarschijnlijk 70)
Kijk eens naar de film "Soylent Green". Dan zie je een door jouw geschetst toekomstbeeld. Ik hoop dat je er gelukkig wordt. Als je een hapje neemt, denk dan aan mij, want dat is wat je eet. En je opa, oma, vader, moeder...Groot voordeel is dan weer wel, dat je geen schrijfsels als deze krijgt. Is niet zo leuk, hé? Althans dat hoop ik, anders heb je echt geen donder gevoel meer in je verwende lijf.
In het onderwijs bijvoorbeeld kwamen werknemers pas na ongeveer 25 dienstjaren in de maximale salarisschaal. (zo oud ben je nog niet eens) Zij verdienen dus vanaf hooguit hun 45-ste het meest. Nu wil jij ze al vanaf hun 50-ste minder laten verdienen. Eerlijk, vind je niet? Hun jongere collegae bereiken al hun maximum na 12 dienstjaren. Dan zijn ze ongeveer 33. Je ziet dat de trage, nutteloze generatie al gepakt wordt. Maar, als jij straks gaat werken wil je natuurlijk beginnen met het maximale. Daar heb je alle recht op, vind je niet?
Al zo gewend om verwend te zijn, dat je het niet eens door hebt. "Ik wil het NU!" Maakt niet uit hoe, al moet je het van je vader pikken. Jengel, jengel, jengel.

Een stukje geschiedenis.
Je grootouders
hebben zich het schompes gewerkt om de boel weer op te bouwen. Na 1945 was Europa totaal vernietigd. Materieel, maar ook geestelijk. (Google dat tweede woord maar eens op.) Deze generatie had alleen op zondag vrij. Met dank aan het Christendom. 6 dagen van vaak meer dan 9 uur. Dik 54 uur per week. Nog een bijbaantje erbij voor wat extra's, want het uurloon was een duppie. Als ze mazzel hadden. Alleen daarom al hebben zij een "goeie ouwe dag verdiend". Dik verdiend! Vind ik. Ja, ze kosten veel. (Ik heb het vooral over "arbeiders". Een woord wat wél de lading dekt. Nee, nee, dat waren zeker niet allemaal luie, sjekrokende, vetetende, bierzuipende mannen, zoals vele VVD-ers denken.) Blijf er uit respect en menselijkheid met je g***e VVD-p*t*n vanaf! Betaal die kosten. Al doe je het alleen maar uit "verleende diensten, een nog openstaande schuld". Zie maar hoe je het noemt, maar anders klopt het zelfs niet meer met je VVD-visie. Zonder hen had je niets gehad. Niets! En zij?
Stoflongen, slecht eten, roken, drinken, versleten lijven, zij hebben zich letterlijk "kapot gewerkt". Gun de overlevenden dan een rustige, zorgeloze herfst. Dus rot op met je marktwerking in de zorg.


Dan je ouders.
Ook zij hebben al kunnen profiteren van hun ouders harde werken. Niet direct, maar ze konden met een goede basis beginnen. Wel laag beginnen, maar na 28 jaar een redelijk salaris en goede voorzieningen voor de mensen waar het mis ging, bijvoorbeeld als ze werkeloos werden, ziek, arbeidsongeschikt en uiteindelijk de 65 haalden. En zeg nou niet, dat de sociale rechten eigenlijk maar een soort van pamperen is. Eigen schuld, dikke bult. Pech bestaat niet, volgens jullie. Kijk maar naar die zeker 0,001 procent succesvolle mensen. Zij bewijzen "Als je maar wil!".
Vraagje: hebben je grootouders die oorlog gewild?
Je ouders hebben het werk, de opbouw voortgezet en geprobeerd het wat menselijker te maken toen ze merkten, dat ze het helemaal zo slecht nog niet hadden. Jawel, ze kregen wat vrije tijd, dus aandacht voor welzijn. HA, de zestiger jaren!
Welzijn, ook voor jullie. Geboren in welvaart. Alles of bijna alles wat nodig is om gelukkig te worden, kregen jullie. En wat is het resultaat: jullie denken er recht, RECHT op te hebben, zonder het te verdienen. Op je eerste werkdag een dik topsalaris. Even hoog of hoger dan je vader. Die er wel 30 jaar voor heeft moeten werken. Maar je vindt dat je er recht op hebt. Verwend kreng. Hoe? Ach, die opa's en oma's hebben dat toch niet nodig. "Hoe duur kost zo'n rollator nou helemaal, wakk'r voor moet betalen askum koop?" Dat is een schijntje in vergelijking met zo'n vette BMW. Ze betalen de rollator zelf maar. Stoflongen? hattie maar niet in die mijnen moeten kruipen of asbest gaan gebruiken. Of roken. Slechte lever? Hadden ze maar niet van die slechte drank moeten drinken om hun sores te vergeten. En dan die vette lijven, dichtgeslibte aders en hartkwalen? Wie lust er nou zult of reuzel? Nou, eh Kootje, d'r was niks anders. Ondanks alles blijven die ouwe taaien nog lang leven, zeg. Dat kost een berg, hoor.


AH! de generatie 50+ dan.
Ja, weten meer, kunnen meer, hebben ervaring, wijsheid, maar ze zijn wat traag. Tenminste dat lijkt. Ze praten helemaal niet snel en kennen de termen niet, zoals "pleh", "dude", "idd", "ROFL". Zie ze toch eens klooien met een mobieltje. Tjessus, sommigen hebben er niet eens een. Hun kinderen uit het huis dat al bijna is afbetaald. Dus genoeg welvaart over om wat van te pikken. Wat nou welzijn? Daar kopen we nix voor.

Jarico, wordt het geen tijd dat je door begint te krijgen dat je als een door en door verwend kind van drie loopt te jengelen om nog een ijsje, na een dikke patat, hamburger, milkshake en 2 ijsjes?
Als jouw opa, oma, vader, moeder zich net zo egoïstisch en egocentrisch hadden gedragen, had jij er niet eens geweest.
Ga je in een hoekje zitten schamen. Biedt je excuses aan aan je ouders en voorouders. Die je alleen kunt verwijten dat ze je verwend hebben. Dan kunnen wij nog zeggen: Ach, hij is nog jong. Niets aan de hand. Inzicht, dankbaarheid en wijsheid komen met de jaren. Hij heeft recht op fouten maken. Ja, dat recht krijg je nog van ons. Moesten jullie ook eens doen... Als je geen fouten mag maken, kun je ook niets leren.
Tenslotte: neem geen kinderen. Ja, echt. Want als je die totaal verwaarloost worden het monsters. Nog een stap erger dan jij. En dát kun je zeker niet aan.

Voor je gaat jengelen: "Ja ,maar hij zegt het ook.".
Inderdaad, ene Toon Geenen student en voorzitter van de jonge socialisten (PvdA) en al dik 23 jaar oud. Dus jullie zijn al echte mastodonten, die uit ervaring en kennis recht van spreken hebben. Jarico en Toon moeten, maar vooral mogen nog veel leren. Nog wel, want de 40-plussers betalen nog graag belasting voor goed onderwijs. Gebruik dit. Straks schuift studeren niets meer en dan is het echt afgelopen. Ohja, sorry, dan zijn jullie al binnen.

RFTS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten