zaterdag 16 maart 2013

ALWEER GEEN OPLOSSINGEN.

Rob Wijnberg vind ik een van de beste columnisten van Nederland.
Maar,
sorry, dat woord mag ik niet gebruiken, ontkracht al het voorzegde,
maar
na het lezen van zijn column "Media Rancune" in de Groene Amsterdammer, 13 maart 2013,
eindigend met: Wat eraan te doen, blijft voer voor astrologen
kan ik niet anders.

Natuurlijk weer veel scherpe observaties en slimme conclusies van Rob, zoals het afschuiven van schuld en verantwoordelijkheid. De "kop-van-jut-berichtgeving" door de media op een lekkere, sensationele, dus veel bekeken, dus flink geld opbrengende manier. Waarmee "het volk" zijn woede kan afreageren, afschuiven. Cirkeltje rond.

"Nieuws gaat altijd over wat vandaag gebeurt, maar nooit over wat elke dag gebeurt." (Joris Luyendijk)is volgens mij gedeeltelijk waar. Er zijn wel degelijk "achtergrond-programma's" op radio én tv, die de structuren die deze spectaculaire, emotionele uitzonderingen voortbrengen behandelen. Nog lang niet genoeg en meestal op een onmogelijke tijd, maar genoeg om behoorlijke geïnformeerd te worden.
Vergeet vooral internet niet; Op Youtube staan heel veel documentaires, met goede tot zeer goede onderzoeksjournalistiek. Wat gebeurt er allemaal niet op de echte openbare internetmogelijkheden, zoals twitter, blogs, facebook, digitale kranten zoals de Groene.nl, enz. Iedereen heeft wel degelijk kennisgenomen van de onderliggende ontwikkelingen in de financiële sector, in Brussel of in het wielrennen.

Zou ik bijna de kranten en boeken vergeten!

Waarom zijn de media dan toch tekort geschoten?
Mart Smeets stond als laatste verbaasd, dat in de topsport iedereen doping gebruikt(e). Iedereen wist het al, Mart. IEDEREEN! Behalve dus degene die het eigenlijk als eerste zou moeten constateren en melden.

Ook wist iedereen allang hoe het er in de financiële sector aan toe ging en nog steeds aan toe gaat. Wie gaven het als laatste toe, schoorvoetend? Zij die ons hadden moeten waarschuwen. Van te vóren, niet achteraf! De financieel analisten, adviseurs, geografisch economen, "whatever that may be": iedereen weet waar het geld is, naar toe gaat, verstopt is.

Is er nou nog iemand die twijfelt aan wat "Van Rompuy en Brussel" proberen te doen? Ja, die zijn er. Dat zijn de mensen die zelf werken in een EU-gerelateerd beroep.
Kortom, de mensen die er belang bij hebben.
Of zij die bang zijn om eventueel niet mee te mogen doen.
Of zij die bang zijn om hun status te verliezen.
Het probleem is dus bekend.
Dan lijkt het mij tijd om naar de oplossing(en) te zoeken.
Maar (alweer)
waarom doen we, nee; ZIJ dat niet?
Echt, écht hardop zeggen wat er moet gebeuren, doet niemand meer, omdat men bang is. Bang om sociaal vermoord te worden. "niet meer zo erg geweldig leuk, dus gevraagd te worden voor DWDD of PenW."
Stel:
een dokter onderzoekt een zieke patiënt. Dattie ziek is, is meer dan duidelijk. Wat doet deze dokter? Niets, maar zegt, dat hij morgen nog eens terug komt. Zo kan hij twee bezoekjes declareren. Er aan toevoegend: "Ja, de situatie is zeer urgent, bedroevend. Ik zal mijn uiterste best doen met alles wat in mijn macht ligt. Dit is zo precair dat ik eerst een rapport, behandelplan moet schrijven en bladiebladiebah" En heel gewichtig kijken natuurlijk en vooral "ondoorgrondelijke, onbegrijpelijke medische woorden gebruiken. Zo "redt hij zijn status" en verdient dubbel. Dit is niet een dokter die er voor de patiënt is.

Stel, dat Mart Smeets zou zeggen "we gaan gezellig kijken naar de Tour de Farce. Over drie weken staat in Parijs de man die de meeste doping heeft gebruikt. Oh ja, doping wordt natuurlijk niet alleen in de wielersport gebruikt. Topsport zonder doping is onmogelijk, onmenselijk." Mart zou halverwege deze zin ontslagen worden.

De EU is ontstaan om meer geld te verdienen en dit te blijven kunnen doen. Niets anders, niets menselijks, niets democratisch.
Allemaal kunnen ze zich verschuilen achter de clichés: ik wist van niks. (vertaal dit niet in het duits) of achter anderen. Wisten ze echt van niets, dan hebben ze hun werk niet goed gedaan. Of ze zijn echt achterlijk.

Stoppen met observeren, analyseren en concluderen. Iedereen weet het al of moet het weten. maar ga nadenken over oplossingen en de medicijnen toedienen of opereren.
Weg met de leugens, praatjes van journalisten. Regeerders wijzen en afrekenen op cijfer-fetisjimen. Het gaat om mensen. De groei moet stoppen; opnieuw verdelen wat er is. Haal het geld daar waar het is en bij de schuldigen van deze crisis. Afbreken van de vele lagen management om zich achter te verschuilen, om de schuld door te schuiven.

Alle goeie, hoogbegaafde schrijvers en denkers moeten NU op gaan staan en alleen nog in oplossingen denken, schrijven en praten. De patiënt is ziek. Dokter, DOE IETS! in plaats van alleen zeggen dat de patiënt ziek is.

Waarom is er een crisis? Ten eerste omdat de "grote verdieners", de echte machthebbers ontdekken, dat ze even iets minder winst dreigen te maken. Door fouten die ze zelf hebben gemaakt. "Ai! Maar hoe komen we weer aan meer geld?" Simpel: alsmaar roepen en blijven roepen dat het crisis is. Mensen met geld beheren de media. Zo kunnen ze de publieke opinie makkelijk maken. Dreigen met "hel en verdoemenis". Hetzelfde wat de Katholieke kerk al 2000 met veel succes toepast. En alle analisten en adviseurs kunnen er ook beroemd mee worden en geld verdienen, door "het woord" te verspreiden. Als je dit iedere dag te horen krijgt, zal het wel waar zijn. "We weten allemaal, dat we moeten bezuinigen." "Iedereen moet de broekriem aantrekken" NEEN, we weten dat helemaal niet, want de journalisten zijn allang niet meer met hun werk bezig, ze lullen elkaar ook maar na. Baantje houden, hè.

De crisis wordt in stand gehouden door iedereen die er belang bij heeft.
Door iedereen die veel geld heeft om de massa te manipuleren.
We moeten de belangen weghalen, doorprikken, onthullen, ontmantelen. Gelukkig zijn de belangen maar tweeledig: geld en status. Een beetje journalist, columnist, maar ook politicus kan snel ontdekken waarom iemand iets beweert, doet, laat. Is het uit eigenbelang of in het belang van mensen.

Ik weet altijd heel goed WAT ik zeggen wil, maar zelden HOE.
Als je bijvoorbeeld een woekerpolis wilt verkopen, moet je weten HOE je zoiets moet vertellen. Rob Wijnberg weet volgens mij altijd heel goed WAT hij wil zeggen en hij heeft ook nog het talent om te weten HOE dit te verwoorden. Ik zou dan ook graag zien, dat ook hij niet meer eindigt met: Wat eraan te doen, blijft voer voor astrologen.

YOLOBOT,
RFTS

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten