donderdag 21 februari 2013

Brief aan Hans Achterhuis

Beste Hans,

In de Volkskrant van 20 februari 2013 reageer je op de hetze tegen Sjoerd van Keulen. Je hebt gelijk als je dit als "terug naar de Middeleeuwen" betitelt, MAAR, je begint met "....vanuit een algemeen gevoel van wantrouwen."
dit is volgens mij vanuit een algemeen gevoel van machteloosheid. Machteloosheid tegen het aangedane onrecht. Even daargelaten of dat gevoel terecht is, maar dat is het gevoel wat tot deze actie heeft geleid. Je bent filosoof. Dan kun je volgens mij ook inschatten waartoe mensen in staat zijn, als ze zich machteloos voelen.

Waar komt die machteloosheid vandaan? Je geeft zelf al het antwoord: "...de mensen geloven gewoon niet meer dat waar is wat hun wordt voorgehouden. En terecht wat mij betreft."
Je geeft toe, dat er een collectief gevoel is ontstaan dat we belazerd worden. ".....het knelt des te meer door de ongelijkheid waarmee het gepaard gaat. De financiële managers die het verknald hebben, weten er steeds mee weg te komen. Neem meneer Zalm, die kan zonder probleem doorschuiven."

Alles wat je zegt klopt volgens mij. Alleen je komt niet tot de meest voor de hand liggende conclusie: Na vijf jaar is men dit getreiter zat. Genoeg is genoeg. Moet alleen Sjoerd hangen? Nee joh, natuurlijk niet. Hij is alleen "de druppel". Ja, onterecht. Ja, jammer voor hem. Ja, dat is verkeerd. Maar er hadden al vanaf 2008 honderden ter verantwoording geroepen moeten worden. En dát is niet gebeurd. Al vijf jaar lang is het treiteren van de machteloze "sloven" door de "bovenbazen" aan de gang. En er komt een moment...nu, dus! We zijn dan misschien wel de sloven, het plebs, gepeupel, het grauw, maar we zijn niet gek, al denken de "bovenbazen" van wel. En telkens wordt het protest harder. Tot er geluisterd gaat worden.

Je eindigt met: "....voor dit soort zaken hebben we nu juist de rechter. Daar kun je ook je woede luchten, hoor."
Kom uit je ivoren toren, Hans. Het vertrouwen in de rechtspraak hebben de machtelozen ook al verloren. En volgens mij alweer terecht. Ze huren voor bakken oneerlijk verdiend geld een Spong of Moszkowicz en ze zijn zo weer vrijgesproken. De felle reacties op de "De acht van Eindhoven" zijn ook als verkeerde middeleeuwse volkswoede te typeren, maar wel begrijpelijk. De politie doet niets of kan niets doen. De rechters geven een taakstraffie en "een glas en een plas en alles bleef zoals het was." En daartegen komt men terecht in opstand. Steeds sterker, steeds onredelijker, steeds woedender, steeds blinder, steeds machtelozer, tot....er wordt geluisterd.

Het is allemaal terug te voeren tot het niet luisteren naar "het gewone volk." En juist daarvoor is de democratie in het leven geroepen. De stem van het volk moet gehoord worden. En dat is precies wat er NIET gebeurt. Nog steeds hoor je de bovenbazen denken: "Lammar lullen, dat plebs. Stelletje losers. Wij zijn onaantastbaar, onschendbaar, onfeilbaar. Wij zijn de grote jongens. Wij hebben het geld, dus de macht. De politiek in onze broekzak. Wie doet ons wat?"

Maar er komt een moment dat het niet meer wordt gepikt. Dat is de druppel. Toevallig nu Sjoerd van Keulen. En voor een filosoof moet het volgens mij niet zo moeilijk zijn om te weten wat er gebeurt als de massa in opstand komt. Dit is nog maar een begin, vrees ik. Ook vrees ik, dat als er niet snel geluisterd en gehandeld gaat worden, dat de meute er voor gaat zorgen dat er hoe dan ook geluisterd gaat worden. Dan is het te laat. Niemand wil dat. Ik niet, maar ook de meute niet. Hoe is het te voorkomen? Luisteren. Luisteren! Nu kan het nog, nu er nog gesproken en geschreven wordt.
Anders? Ja anders gaan we echt terug naar de middeleeuwen. 
 
RFTS
(De termen "sloven" en "bovenbazen" zijn inderdaad van Marten Toonder.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten